montažna kuća

Montažna ili klasična kuća pitanje je sad? Ovo je nedoumica koja prati mnoge koji kreću u avanturu izgradnje objekta u kojem će živjeti. Zapravo ispravnog i neispravnog odgovora nema jer najbolji odgovor za svaku obitelj ili pojedinca ovisi o vlastitim preferencijama. Jednako kao što znate odgovara li vam bolje stan ili kuća, isto tako trebate odlučiti odgovara li vam bolje montažna ili klasična gradnja kuće. I jedno i drugo imaju svoje prednosti i mane, a zašto montažne kuće imaju mnogo više prednosti nego mana saznajte u našem članku.

Montažne kuće idealno su rješenje

Za sve one koje vole odnos snaga po principu ‘ključ u ruke’. Dakle, radi se o samostojećem objektu za kojeg ćete znati kako izgleda i kakav je raspored prostorija, ali sve ostale stvari, od dobivanja građevinske dozvole (i svih ostalih dozvola) pa dobivanja kredita, organizacije radnika, sve je u rukama nekog drugoga, tj. izvođača radova.

Osim toga, većina montažnih kuća su ujedno i niskoenergetske kuće pa je ovo stavka koja mnogo znači u pogledu uštede energije i smanjenja zagađenja. S druge strane, ako želimo da je klasična kuća ujedno i niskoenergentska, u nju se mora posebno ulagati te joj se cijena znatno povećava. Primjerice, zbog termoizolacije povećava se debljina zida kod klasične kuće na preko 40 centimetara, čime se smanjuje neto korisna površina same kuće, dok s druge strane montažne kuće imaju otprilike 10 posto veću vrijednost neto korisne površine.

Veliki plus kod gradnje montažnih kuća jest i vrijeme izgradnje. I sami znamo da kada se gradi klasična kuća, od temelja do završetka treba proći i dvije godine, a ponekad se unutarnji radovi protegnu unedogled, prije svega jer radnici često ‘lete’ s jednog gradilišta na drugo. Montažne kuće su puno efikasnije po tom pitanju jer kada pristanete na njihovu izgradnju, izvođač radova se obvezuje da će ih završiti u roku dva mjeseca!

Ono što mnoge brine kod izgradnje ovakvih kuća jest njihova cijena.

Tako ćete čuti da se one reklamiraju kao jeftine kuće, međutim nemojte nasjedati na takve promidžbene poruke. Naime, montažne kuće nisu jeftine, ali su jeftinije od klasičnih kuća koje se grade po istim principima kao i montažne kuće, a to konkretno znači da se koriste kvalitetni materijali i dobra izolacija te sve ostale stvari koje klasičnu kuću čini niskoenergentskom.

Usporedbe radi, cijena prosječne montažne kuće košta oko 600 eura po kvadratnom metru, dok je cijena klasične kuće građene po istim standardima kao i ona montažna 700 eura po kvadratnom metru. Ono što je kod montažnih kuća isplativo jest njihova niskoenergentska strana i dugoročna ušteda energije i novaca.

Posebno je zanimljivo kod montažnih kuća da one imaju svoj rok trajanja. Za klasične kuće se smatra da mogu trajati vječno ukoliko se u njih stalno ulaže i popravlja ih se (ali svjedoci smo da to često ipak nije tako), dok montažne kuće u prosjeku traju oko 150 godina. Još jedna zanimljivost vezana uz to je i da se one nakon isteka tog roka mogu demontirati te se većina dijelova može reciklirati pa se radi i pozitivnoj ekološkoj strani cijele priče.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *